Cum sa-ți bați joc de propria țară?

Primul pas a fost liberalizarea prețului la energie care s-a dovedit a fi un cadou marilor jucători din domeniul energiei, atât producători cât și transportatori, dar și cea mai mare țeapă adresată consumatorilor naționali casnici și privați.

Al doilea pas se dovedește a fi o castană încinsă pentru că utilizatorii casnici nu mai au voie să cumpere și sa folosească lemne pentru a face focul în sobe. S-a găsit ministrul mediului să spună că se poluează foarte mult prin arderea lemnelor astfel închizând-se un capitol vechi de mii de ani.

Pasul 3 a fost Ordonanța de Guvern prin care se acorda “facilitatea” branșării gratuite, pe banii administrațiilor locale, la rețeaua naționala de distribuție a gazelor naturale astfel când oamenii din mediul rural și nu numai văzând-se în imposibilitatea de a-și asigura confortul termic al căminului, de nevoie, se vor branșa la rețeaua națională de distribuție a gazelor. Alternativa ar fi încălzirea locuințelor folosind curent electric dar, deh, curentul electric este foarte scump.

Dar de ce este scump curentul electric?

Este scump pentru ca al nostru ministru al energiei, domnul Virgil Popescu, a pus pe butuci, invocând motive precum lipsa rentabilității, poluarea excesivă și ineficiența tehnologică, Complexul Energetic Hunedoara, Termocentrala Mintia și Hidroelectrica Slatina. Totodata doua asociații sorosiste au blocat în instanța de judecată darea în folosință a unei hidrocentale noi pe motiv că nu se mai poate practica rafting pe răul Jiu.

O sa spuneti „mare pierdere”.

Ei bine, Hidroelectrica a investit 155 milioane euro, din banii României, în acea hidrocentrală. Nu banii sunt problema, că doar suntem o țară bogată, ci faptul că acea hidrocentrală putea să producă aproape 500 MWh. Mintia producea 1285 MWh, Slatina producea 379 MWh iar Hunedoara 400 MWh.

Rezultă o pierdere totală de aproximativ 2564 MWh. O estimare s-ar traduce în aprovizionarea a 3 milioane de locuințe pe lună din resursa proprie a României. Nu calculăm acum profitabilitate, cost de producție etc căci nu are rost și nici nu este asta ideea.

Nu căutam acum vinovații ca-i știm cu toți începând cu Năstase, Băsescu, Ponta, Șova, Udrea și mulți mulți alții, care au avut interes în domeniul energiei ci trebuie să căutam soluții fiabile și rapide.

Ceea ce face sens este că statul român, prin guvernanții și parlamentarii săi, în loc să susțină și să modernizeze companiile de stat producatoare de energie preferă să le închidă, făcând astfel jocul marilor producători de energie electrica.

Ne obligă UE prin vocea Germaniei să închidem termocentralele pe cărbune dar ei le deschid pe ale lor, am uitat ale lor nu poluează că doar tot cărbune folosesc.

Termocentralele României trebuie retehnologizate, trebuie convertite la funcționarea cu gaz și totodată statul român trebuie sa înceapă exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Pe surse circulă zvonul că Black Sea Oil and Gas va începe exploatarea gazului din Marea Neagră dar dacă nu se va materializa vom ajunge în situaţia în care peste jumătate din consumul de gaz al României va veni din import, drept urmare vom avea costuri uriaşe pentru populație și pentru sectorul privat, ceea ce ar însemna punerea totală pe butuci a industriei care consumă cantităţi mari de gaz respectiv energie.

România trebuie să redevină independentă energetic, România trebuie sa înceteze sa mai fie umilul sclav consumator al marilor producători germani, francezi, austrieci sau americani.

Totodată prin măsurile adoptate de Ministrul Virgil Popescu s-a reușit eliminarea din piața energiei a jucătorilor persoane juridice române. Românii antreprenori nu au voie la masa asta… probabil că este interzis de stăpânire.

La ora redactării acestui text România avea o producție de 6987 MWh și un sold negativ de 881 MWh, că doar erau bursele deschise și achiziții de făcut.