Ciocnirea Titanilor

Nimeni nu spune că salariații nu au dreptul să își reprezinte interesele în relație cu angajatorul dar în cadrul legal existent și cu mijloace corecte. Din păcate, la București, de două zile, prin acțiunea coordonată politic de liderul sindicatului STB, consilier general PSD – Vasile Petrariu, lucrurile au degenerat.

Nu se poate ca sutelor de mii de bucureșteni, utilizatori ai transportului public, să li se blocheze accesul la serviciul public de transport doar pentru că sindicatul, în loc să fie disponibil să găsească soluții de rezolvare, este preocupat să satisfacă interese politice.

PSD a adus un grav prejudiciu bucureștenilor și în loc să își ceară scuze, tot ei cu clonțul mare. Conducătorii auto STB trebuie să nu se lase manipulați de interese politice, să își susțină cu argumente legale solicitările în fața conducerii societății dar să iasă pe traseu arătând respect pentru bucureșteni.

Mai departe, ca să vedeți ce organizație pusă pe încălcarea legii e PSD: liderul de sindicat de la STB este și consilier PSD în Consiliul General, încălcând legea care spune foarte clar că nu poți să fii și membru (cu atât mai puțin lider) de sindicat și să și faci politică, să fii membru al unui partid politic, să fii ales într-o funcție publică, la orice nivel.

Este foarte clar, doar PSD se face că nu înțelege că un membru de sindicat nu poate face politică. Legea e foarte clară.Articolul 2 (Legea nr. 62/2011, legea Dialogului Social) e foarte clar:(1) Organizațiile sindicale sunt independente față de autoritățile publice, de partidele politice și de organizațiile patronale.(2) Organizațiile sindicale nu pot desfășura activități cu caracter politic.Includerea, de către PSD a lui Petrariu pe lista de consilieri generali, el fiind membru și chiar lider de sindicat este o gravă încălcare a legii.

PSD trebuie să îl retragă imediat pe Vasile Petrariu din funcția de Consilier General. În caz contrar organele de cercetare și verificare trebuie să se autosesizeze și să analizeze această speță. Este foarte evidenta că legislația în domeniu este precară, având foarte multe lacune și că poate fi interpretata după bunul plac al oricărui lider de sindicat, evident în detrimentul bucureștenilor, dar opinez, că dacă PSD ar fi un partid responsabil, ar trebui să respecte legea pentru că e foarte clară.

Eventualele, dar clarificate, sancțiuni pentru nerespectarea acestor prevederi legale trebuiesc aplicate în principal liderilor de sindicat sau acelor manipulatori politici. Legea spune foarte clar pentru cine nu umblă cu șmecherii: ori faci politică, în mod transparent și asumat, ori te ocupi cu seriozitate și obiectivitate politică, de apărarea drepturilor membrilor sindicatului pe care îl conduci.

La ora actuală se poartă negocieri dure intre PSD și PNL pentru supremația in două companii din subordinea Primăriei Generale, una este STB iar a doua este Termoenergetica, ambele cu bugete fabuloase și ambele dorite de partide. Războiul aceste face victime printre bucureșteni. Sper doar ca învingatorul sa-și întoarcă privirea spre noi, spre votanți.