Sedusă și trădată

Președintele românilor, Klaus Werner Iohannis, Primul Ministru al guvernului său, domnul Nicolae Ciucă și Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, la unison, de parcă ar avea discursurile scrise de aceeași persoană, au afirmat, într-un mod neinspirat și jignitor la adresa României, cum că „România sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”. Pe români, pe patrioți i-au întrebat?

Că avem lideri trădători de țară, fără putere de decizie politică, care acționează la ordinele primite și lipsiți de patriotism știm, dar cum sună declarația aceasta a înalților oficiali români în fața poporului român?

O țară, Ucraina, deține o suprafață importantă din teritoriul tău, țară unde trăiesc aproximativ 500.000 de români, conaționali care sunt supuși unui proces de asimilare-deznaționalizare draconic, țară unde încălcările flagrante ale drepturilor etnice sunt mai mult decât evidente, țară cu lideri care ne urăsc neamul, țară ce deține teritorii furate de doi dictatori siniștri la un pahar de vodcă, teritorii pe care le-au făcut cadou Ucrainei.

Sigur că în situația actuală providențialii României erau obligați de context să declare ceva în asentimentul partenerilor noștri strategici. Nu mai suntem noi independenți și suverani decât la nivel declarativ și constituțional, dar cum sună, totuși, ca importanții lideri ai României să sprijine ferm integritatea teritorială a țării care ți-a furat teritorii și ți-a înrobit semenii?

Cum să fii de acord și să susții, chiar și în contextul actual al politicii externe și a tensiunilor internaționale, că noi, membri NATO, vom apăra fiecare centimetru al alianței? De când Ucraina este membră?

Este lesne de înțeles, în lumina ultimelor evenimente, cum s-au împărțit teritoriile (cum s-au unificat cu mama lor) Donetsk și Lugansk.

Istoria se repetă în cazul de față, am un deja-vu. Văd sancțiuni aplicate celor două regiuni de către Biden care semnează un decret prin care interzice investițiile, mare pierdere aș spune. Atunci când Crimeea a fost anexată, sancțiunile nu au fost aplicate Rusiei ci Crimeei. Cum ar spune un clasic în viață, ghinion! Un copy/paste nereușit.

Pe de altă parte discursul lui Putin de zilele trecute a fost direct, calm, argumentat, bine documentat, fără concesii dar și fără nervi. A fost un discurs rațional, real, pragmatic, corect din punct de vedere politic bazat pe patriotism, istorie, adevăr, credință și realitate.

După ani de zile, noi, fiind expuși la tot felul de discursuri politice, economice și chiar pandemice unul mai ireal ca altul, am avut ocazia să urmărim un discurs normal, corect și rațional.

Înțeleg ca USA, UE și NATO, prin vocea liderului suprem, Joe Biden impun sancțiuni economice pentru 2 bănci rusești, marilor miliardar ruși, blocarea împrumuturilor de la bancile europene și blocarea Nord Stream 2. Este bine ca Joe va întreprinde acțiuni robuste pentru calmarea lui Puțin. Joe va judeca Rusia după acțiunile sale. Incomparabile discursuri, incomparabile!

Era să uit USA va furniza arme si tehnică militară Ucrainei și gaz lichefiat Europei. Merg afacerile ca unse pentru USA.

Marea Britanie anunță înghețarea conturile bancare ale oligarhilor și ale băncilor rusești. Mi-e greu să cred acest lucru atâta timp cât au numai beneficii de pe urma acelor bani. Este doar un praf în ochi aruncat in spațiul public de către Boris Johnson.

Singura concluzie pe care o pot trage este că masa la care se iau aceste decizii globale este una și aceeași pentru toate marile puteri. Bazându-se pe frica, empatia și analfabetismul funcțional al marii majorități a populației globale, marii lideri își fac jocul ca pe o tablă de Monopoly unde noi suntem pionii iar teritoriile proprietățile și da, sunt puține scaune. O masă la care a pierdut Germania dar a câștigat Franța și poate Polonia.

Da, știu, Rusia este agresorul in povestea asta. Doar un pretext, totul a fost un pretext pentru mai marii planetei!